chusteczki do dezynfekcji

Wdrożenie przez przedsiębiorstwa normy medycznej

Jakość wyrobów medycznych W sektorze medycznym jakość wyrobów jest określona przez normę europejską ISO 13485:2003, która została przyjęta przez Europejską Komisję Normalizacyjną (CEN) 16 czerwca 2003 roku.
Zgodnie z przepisami kraje członkowskie CEN są zobowiązane do nadania normie statusu normy krajowej co w przypadku Polski miało miejsce 4 listopada 2005 roku.
Polska norma została oznaczona symbolem PN-EN ISO 13485 ?Wyroby medyczne. Systemy zarządzania jakością.

Wymagania do celów przepisów prawnych.? Wdrożenie przez przedsiębiorstwa normy medycznej ISO 13485:2003 jest decydującym czynnikiem, pozwalającym na sprzedaż wyrobów na rynku międzynarodowym.

Niezależnie od wymagań zawartych w dyrektywach UE regulujących obrót wyrobami medycznymi na terenie UE w Polsce obowiązują szczegółowe przepisy dotyczące działania systemów jakości np.
w pracowni RTG2.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Wyr%C3%B3b_medyczny

Aseptyka ma też zastosowanie

chusteczki do dezynfekcji
Aseptyka Aseptyka ? postępowanie mające na celu dążenie do jałowości pomieszczeń, narzędzi, materiałów opatrunkowych i innych przedmiotów w celu niedopuszczenia drobnoustrojów do określonego środowiska, np.

otwartej rany. Zastosowanie Aseptyczność jest to stan, w którym pomieszczenia, środki opatrunkowe, leki, narzędzia chirurgiczne i ręce operatora są wolne od żywych drobnoustrojów chorobotwórczych.

Jest to zapewnione poprzez dokładne mycie i dezynfekowanie dłoni oraz stosowanie przez zespół operacyjny wyjałowionych fartuchów, rękawiczek, narzędzi oraz odpowiednie przygotowanie sali operacyjnej (mycie, sterylizowanie sal poprzez naświetlanie promieniami ultrafioletowymi, powietrze jest przepuszczane przez filtr, zanim trafi do sali operacyjnej) i pola operacyjnego.

Oznacza to także działania zabezpieczające przed zakażeniem. Aseptyka ma też zastosowanie poza salą operacyjną, m.in.

w badaniach laboratoryjnych i bakteriologicznych, w produkcji leków i żywności. W przemyśle spożywczym oznacza proces produkcyjny, który dzięki zastosowaniu specjalnej technologii pozwala na wytwarzanie i pakowanie produktów bez użycia środków konserwujących. Historia W 1885 Polak Jan Mikulicz-Radecki użył podczas operacji rękawiczek bawełnianych, w 1887 Ernst von Bergmann wprowadził sterylizację przy użyciu pary wodnej, a w 1894 William Halsted zastosował rękawiczki z gumy. Za ojca aseptyki uważa się Gustava Adolfa Neubera, kilońskiego chirurga (1886).
Reguły aseptyki wprowadzone przez niego, niewiele zmienione, obowiązują do dziś.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Aseptyka

Proces ten nie daje gwarancji jałowości

Sanityzacja Sanityzacja ? proces dążący do eliminacji możliwie dużej liczby mikroorganizmów na przedmiotach codziennego użytku, powierzchniach płaskich itp.
w gospodarstwie domowym i miejscach publicznych.
Sanityzację przeprowadza się za pomocą zwykłych środków myjących.

Proces ten nie daje gwarancji jałowości czyszczonego obiektu.

W najbliższej przyszłości nanopowłoki ze srebrem, miedzią i TiO2 mogą zastąpić standardowe środki sanityzujące.
Srebro nie wymaga dostępu światła w przeciwieństwie do nano ditlenku tytanu, który w procesie fotokatalizy wykazuje właściwości sanityzujące, dezodoryzujące i samoczyszczące.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Sanityzacja.

Widok do druku:

chusteczki do dezynfekcji